Kalsiyum deposu: Günde bir bardak içmek bağırsak kanseri riskini azaltır!
Oxford Üniversitesi ve Cancer Research UK tarafından yayınlanan çalışma hakkında açıklamalarda bulunan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, şunları söyledi: “Çalışmada öncelikle genetik veriler kullanıldı. Süt tüketimi ile bağırsak kanseri riski arasındaki ilişkiyi incelemek için 542 binden fazla kadın analiz edildi ve sütü sindirme yeteneği olan laktaz enzimiyle ilgili varyantlara odaklanıldı. Yetişkinlikte laktoz. .
Katılımcılardan günlük süt alımı da dahil olmak üzere ayrıntılı beslenme alışkanlıkları verileri de toplandı. “Araştırmacılar bu iki veri setini birleştirerek süt tüketiminin bağırsak kanseri riski üzerindeki nedensel etkisini daha iyi tahmin edebildiler.”
Coşkun açıklamasına şöyle devam etti:
“Araştırma sonuçları, günde fazladan 244 gram süt tüketen katılımcıların bağırsak kanserine yakalanma riskinin %17 daha düşük olduğunu ortaya çıkardı. Ayrıca araştırmacılar, süt tüketiminin koruyucu etkisinin diğer beslenme faktörlerinden ve yaşam tarzı alışkanlıklarından bağımsız olduğunu buldu.
Sütün bağırsak kanseri riskini azaltmadaki faydalarından birinin, sağlıksız yiyecek tercihlerinin yerini alması ve zengin bir kalsiyum kaynağı olması olduğu düşünülmektedir. Kalsiyum, bağırsaktaki potansiyel olarak zararlı maddelere bağlanarak ve anormal hücrelerin ölümünü teşvik ederek kansere karşı korunmaya yardımcı olabilir.
Ek olarak sütteki laktoz, antiinflamatuar ve antikanser etkileri olan kısa zincirli bir yağ asidi olan bütirat üreten faydalı bağırsak bakterilerinin büyümesini destekleyebilir. Son olarak süt, et ve süt ürünlerinde bulunan bir yağ asidi olan konjuge linoleik asit içerir.
HASTALARIN YAŞINDA KÜÇÜLME VAR
Dünyada en sık görülen kanserler arasında üçüncü sırada yer alan kolorektal kanserin görülme sıklığı her geçen gün artıyor. Ayrıca hastaların yaş ortalamasında da azalma görüyoruz. Yani bağırsak kanseri artık genç yaşta tespit ediliyor.