Kireç fiyatlarında yüzde 100 artış yaşandı
İHA
Oluşturulma tarihi: 23 Kasım 2024 09:23
Havaların soğumasıyla birlikte grip ve grip gibi soğuk algınlıklarına yakalanan vatandaşlar çözüm için aktarlara yönelirken, ıhlamur ağacı da tercih edilenler arasında yer alıyor. Geçen yıl kilosu 600-700 TL civarında olan ıhlamurun fiyatı, hasadının zor olması ve az hasat edilmesi nedeniyle 1.500 TL’ye yükseldi.
Trabzonlu aktar Muharrem Kan ise günümüzde kirece talebin çok fazla olduğunu söyledi. Kan: “Şu anda ıhlamur ağacına talep patlama noktasına geldi ama müşteriler ıhlamur fiyatını çok pahalı buluyor. Bu kadar pahalı olmasının nedeni artık kimsenin almaması. Trabzon’da hemen hemen herkesin ıhlamur ağacı var. Mahallelerinde.Eskiden atalarımız şifa versin, güzel koksun diye bahçelere dikerdi.Günümüzde ise kimse günlük ücretini kurtarmadığı için hasat yapmıyor.Herkes çok fazla emek harcamıyor çünkü biliyor. akşama kadar bir kilo alamayacaklar. Bu sene ıhlamurun kilosu 1.500 TL idi. Önceleri 600-700 TL idi. Şimdi köylüler taşınıp şehirlere geldikçe oradaki ağaçlarda toplanan ıhlamur dikenlerinden pek söz edilmiyor. Atalarımız her zaman diktiği ıhlamur ağaçlarının hasadını yapmak zahmetli bir iştir ve akşama kadar bir kiloyu hasat etmek zordur. mali görünüm. Kireçleri genelde 50 gramlık torbalarda 70-75 TL’ye satıyoruz. “Geçen yıl aynı çanta 30-35 TL’ye mal oluyordu” dedi.
class = “medyanet-inline-adv”>
LİDEN NASIL ÜRETİLMELİ?
Ihlamurun normal çay gibi demlenmesi gerektiğini vurgulayan Kan, şöyle konuştu: “Eskiden ıhlamur rengi kahverengileşinceye kadar ocakta saatlerce kaynatılır ve içilirdi. Bu aslında yanlış. Ihlamur tıpkı normal çay gibi demlenecek. En fazla on dakika bekledikten sonra içilir. Ihlamur ağacına limon sıkabilirsiniz, güzel koku vermesi için karanfil ekleyebilirsiniz, tarçın çubuğu ekleyebilirsiniz, daha da faydalı olacaktır. Kireç tüketildiğinde vücuda sıcaklık ve canlılık verir. “Sıcaklık sayesinde insanlar zayıf veya bitkin olduklarında kendilerini daha güçlü hissediyorlar” dedi.