Tarçının bilinmeyen faydaları – Sağlık Haberleri
Soğuklar tüm Türkiye’yi etkilemeye devam ediyor. Elazığ’da vatandaşlar sağlıklarını korumak ve vücutlarını sıcak tutmak için çeşitli gıdalara başvuruyor.
Diyetisyen Beyza Güner, soğuk havalarda hangi besinlerin bağışıklığı güçlendirdiğini ve vücudu sıcak tuttuğunu anlattı. Özellikle kış aylarında kilo alma eğiliminin daha fazla olduğunu vurgulayan Güner, lif içeriği yüksek, kalorisi düşük besinlerin tercih edilmesi gerektiğini kaydetti. Diyetisyen Güner, soğuk ve kuru havalarda günlük 2 ila 2,5 litre arasında su tüketilmesi gerektiğini vurguladı.
Kış mevsiminde tercih edilecek besinler hakkında bilgi veren Güner, şunları söyledi: “Özellikle kış mevsiminde iştahımız artıyor ve kilo alma eğilimimiz çok daha fazla oluyor. Az ve sık öğünler yiyerek kilo almayı önleyebilir ve iştahımızı kontrol altına alabiliriz. Vücudun daha fazla ısınmak için daha fazla enerjiye ihtiyacı vardır ve beyin sürekli olarak vücudumuza yemek yemesi için sinyaller gönderir.
Bu durumda bu sinyalleri aldığımızda besin değeri yüksek, lifli ve kalorisi düşük besinleri tercih etmeliyiz. Sıcak çorba, tarçınlı süt ve ballı bitki çayları bunlara örnektir.
Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlü tutarak kışın soğuk algınlığı ve grip enfeksiyonlarından da korunuruz. Yulafın içindeki beta glukan bağışıklık sistemini güçlendiriyor, antioksidan etkisi yüksek olan nar da bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor” dedi.
D vitamininin önemine değinen Güner, şunları söyledi: “Özellikle kış aylarında güneşten elde edilemeyen D vitamini mutlaka doktora danışılarak takviye olarak alınmalıdır. Kış mağduriyetini yaşamak istemiyorsak depresyon, antidepresan etkisi olan Omega-3 değeri yüksek besinler olan balık, keten tohumu, ceviz, semizotu gibi besinlere yer vermeye dikkat etmeliyiz.
Soğuk ve kuru iklimlerde su tüketimi dikkate alınmaz ancak günlük 2 ila 2,5 litre arasında su tüketilmelidir. Tarçın çubuklarını, sevdiğiniz meyve kabuklarını ve naneyi ekleyerek suya lezzet katabilir ve daha kolay tüketebilirsiniz. Dahası, bugün 3 kişiden 2’si D vitamini eksikliğinden muzdariptir. “Özellikle kışın, güneşten alınamayan D vitamini bir doktora danışarak bir ek olarak alınmalıdır.” Dedi.